PTE MIK

Engem soha nem érdekelt különösebben a sütés-főzés, sőt nem is igen próbálkoztam, egészen addig, amíg el nem költöztem otthonról.

Ekkor döbbentem rá, hogy ez lehet több, mint puszta kötelesség. Voltam olyan szerencsés, hogy akkoriban még két nagymamám volt, akik örömmel osztották meg velem a finomabbnál finomabb ételeket tartalmazó receptjeiket. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy eleinte nemigen jeleskedtem ezek elkészítésében. Beletelt egy évbe, mire eljutottam odáig, hogy az alapvető ételeket elkészítsem. Mikor szünet volt az egyetemen, igyekeztem a mamánál segíteni a konyhában és vele együtt megfőzni-megsütni az ételeket. Nálunk az egész család, sőt a barátok is imádják a pogácsát, így nem kérdés, hogy annak a sütését is meg szerettem volna tanulni. Természetesen mindenki másfajta pogácsát szeret. Apukám kedvence a tepertős, míg a testvéremé a sajtos, mamié pedig a burgonyás. Szerintem mindegy, milyen fajta pogácsáról van szó, csak az a lényeg, hogy házi legyen. Úgy gondolom, hogy egyikünk sem tud ellenállni a sütőből frissen kikerülő meleg pogácsának, hiszen már maga az illata is fenséges. Szeretném megosztani veletek az én kedvenc pogácsareceptemet, a nagymama receptjét: a tejfölös pogácsát.

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 30 dkg trappista sajt, 5 dkg élesztő, 2 tk cukor, 4 tk só, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg zsír, 4 db tojássárgája, 3 dl tejföl, 8 ek tej, 10 dkg sajt a tetejére.

Elkészítés:

1. A sajtot lereszeljük.

2. A tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.

3. A lisztet a sajttal és a sóval összekeverjük. Utána a hideg vajjal és zsírral összedolgozzuk. Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tojássárgájával. Belekanalazzuk a tejfölt. Végezetül sima, rugalmas tésztát kell kapnunk.

4. Fóliával lefedjük a tésztát, egy éjszakára hűtőben tároljuk.

5. Másnap átgyúrjuk a tésztát és enyhén lisztezett lapon kinyújtjuk. Két oldalról felhajtjuk, olvasztott margarinnal kenjük. Ezt a folyamatot megismételjük, majd kiszaggatjuk a pogácsákat.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd sajttal megszórjuk.

7. Előmelegített sütőben 200 fokon, alsó-felső sütéssel 20–24 percig sütjük. Az e recept alapján elkészített pogácsa nemcsak finom, hanem akár napokig is puha marad.

A legtöbb pogácsarecepttel az a problémám, hogy két nap után már száraz a pogácsa, de a tejfölös pogácsa nem ilyen. Mi nagyon sokszor készítjük el ezt a receptet, hiszen tökéletes nassolnivaló bármilyen eseményre, legyen az születésnap, karácsony, szilveszter.

Hasonló cikkek