PTE MIK

Partikiflik, ahogy a nagymamám készíti

A szünet kezdete előtt szeretnék megosztani veletek egy utolsó receptötletet, ismét a nagymamám gyűjteményéből. Az alábbi ételt sokszor elkészítettük már családi eseményekre, de többször vittük házibuliba is, ahol mindig nagy sikert aratott.

Hozzávalók: (32 db-hoz)
⁃ 50 dkg liszt
⁃ 3 dl tej
⁃ 5 dkg élesztő
⁃ 1 db tojás + 1 db a kenéshez
⁃ 2 ek tejföl
⁃ 1 csapott ek só
⁃ 1 ek cukor
⁃ 1,5 dl olaj
⁃ olvasztott margarin (megkenéshez)
⁃ szezámmag, köménymag, sajt stb. (a tetejére)

Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
2. A tejet és a tejfölt elkeverjük, ezt a keveréket meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Felfuttattjuk.
3. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott keveréket, a tojást, a sót, az olajat, majd jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kell kapnunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adjunk hozzá.
4. A tésztát egy órán át kelesztjük.
5. A kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, majd négy cipóra osztjuk. A cipókat kb. 0,5 cm vastag kerek lapokká nyújtjuk, majd ezeket a lapokat nyolc cikkre vágjuk.
6. A cikkekre vágott lapokat megkenjük margarinnal. A cikkeket a szélesebb végük felől feltekerjük. (Itt megjegyezném, hogy már kipróbáltuk azt is, hogy a cikkekre bacont vagy sajtot raktunk és úgy tekertük fel. Mit ne mondjak, isteniek lettek így is.)
7. A feltekert kiskifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 10–15 percig kelesztjük.
8. A kelesztés után megkenjük őket a felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk a tetejüket.
9. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük a kifliket. (Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe.)

Ha meghívnak egy találkozóra, esetleg batyus buliba és nem tudod mit vigyél magaddal, ez a recept a tökéletes választás, hiszen amellett, hogy egyszerű étel, igenis laktató és ízlés szerint variálható mind a töltelék, mind a feltét.

Hasonló cikkek