A mindenmentes étkezés a leggyakoribb allergénektől mentes élelmiszereket foglalja magába. A leggyakoribb ételallergiák közé sorolható a tej, a búza, a szója, a tojás, az olajos magvak. Mindenmentes a vegán étrend is.
Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?
A vegetáriánus alatt olyan embert értünk, aki nem eszik húst, de halat, állati fehérjét, pl. tejet fogyaszthat.
Vegánnak nevezzük azt az embert, aki a hústermékek mellett semmilyen állati eredetű ételt sem fogyaszt, beleértve a tojást, a tejet, és még a mézet is.
A mindenmentes étkezésről:
A diagnosztizált ételallergiával élők számára szinte kötelező olyan termékeket fogyasztani, melyek nem tartalmazzák azt az összetevőt, amire allergiás az illető. Manapság már szinte marketingfogás lett a mindenmentes étkezés, mert egyre jobban terjed ez a „jelenség”, és ennek eredményeként egyre drágábbak lesznek a hasonló tartalmú összetevők. Nehéz egyszerre mentesen és finoman is étkezni, de erre egyre gyakrabban cáfolnak rá a szakácsok, az élelmiszergyártók. A vegánoknál a legfontosabb az állatok védelme, ezért nem fogyasztanak semmi állathoz kötődőt.
Előétel: Répakrémleves
Hozzávalók: 500 g sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál rizs
1 marék kesudió
pár vékony szelet friss gyömbér
½ teáskanál curry por
¼ teáskanál kurkuma
só és bors ízlés szerint
A sárgarépát vágjuk apróbb szeletekre, és tegyük fel vízben főni. Ha már puha, akkor hagyjuk rajta a vizet, és turmixoljuk össze. Ezután jöhet az ízesítés: minden összetevőt és fűszert adjunk hozzá, majd turmixoljuk még pár percig, mire fényes, selymes állagot nem kapunk, és kész!
Főétel: Tavaszi tekercs
Hozzávalók: 15 rizslap
2-3 nagyobb sárgarépa
2 újhagyma
500 g káposzta
1 fokhagyma
1-2 ek. szójaszósz
só
kókuszzsír
A zöldségeket szeleteljük vagy reszeljük vékonyra a töltelékhez, majd egy evőkanál kókuszzsíron pirítsuk meg a fokhagymát, és adjuk hozzá a zöldségeket. Ezután ízesítjük: sóval, borssal, és szójaszósszal. Ha kicsit megpirulnak és ropogósak a zöldségek, de még nem párolódnak, akkor levehetjük a tűzről.
A rizslapokat áztassuk be pár másodpercre vízbe. Ezután teljesen átlátszóak lesznek, de várjunk vele annyira, míg újra láthatóvá válnak a rizslapok.
Az előbb készített töltelékből egy nagyobb adagot helyezzünk a rizslap közepére, majd tekerjük fel. Egy kisebb edénybe tegyünk annyi kókuszzsírt, hogy félig ellepje a tekercseket, majd 1-2 perc alatt süssük készre.
Desszert: Répatorta
Száraz hozzávalók: 150 g mandulaliszt
100 g zabliszt
110 g eritrit
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, gyömbér
80–100 g apróra vágott dió
130 g reszelt répa
½ narancs héja és leve
Nedves hozzávalók: 2 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál mogyoróvaj
150 g almaszósz
100 ml növényi tej (lehet rizs, mandula, zab stb.)
A krém hozzávalói: 100 g kesudió
100 g natúr tofu
100 g növényi joghurt
½ narancs és lime leve és reszelt héja
50 g eritrit
A tészta: A répát, 20 g eritritet és a narancsot feltesszük főni addig, amíg egy kis levet nem enged, majd hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz. Jól elkeverjük, utána pedig jöhetnek a nedves hozzávalók. Ha túl sűrű lesz, akkor adhatunk hozzá még növényi tejet. Olyan állagú legyen a tészta, hogy be lehessen önteni egy sütőpapírral bélelt tortaformába. 180–200 fokon 30–40 percig süssük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém: Minden összetevőt egy erős robotgépbe teszünk, és addig mixeljük, amíg nem lesz krémes. Ha nagyon szárazak a hozzávalók, akkor adhatunk hozzá egy kevés növényi tejet.
Vágjuk ketté a kihűlt tortalapot, és kenjük meg a krémmel. Kedv szerint díszíthetjük!