PTE MIK

Hogyan készülj fel egy állásinterjúra?

By kovacskitti nov 21, 2023

Az első és legfontosabb: tudd, hova jelentkeztél, és hova kell menned!

  • Megfelelően nézz utána a cégnek, ahova jelentkeztél. Nem árt, ha tudod, hogy pontosan mivel foglalkoznak, és milyen területek vannak a cégen belül. Ha az interjúztató látja, hogy ezekből felkészültél, akkor nagyobb valószínűséggel választ téged, mint egy olyat, aki semmit nem tud az adott cégről.
  • Mindig olyan időpontot válassz az interjúra, ami biztosan megfelelő lehet számodra, és időben odaérsz. Túl korán se menj, de túl későn se, mert ezeket is figyelembe veszik. Akkorra érkezz, amikorra megbeszélted.
  • Fordíts nagy figyelmet a külsődre, mert ez adja az első benyomást. Legyél ápolt, és a vállalathoz illő ruhában jelenj meg. Ne menj melegítőnadrágban egy irodába. Kerüld a végleteket: ne rövidnadrágban, de ne is az esküvői öltönyödben érkezz az állásinterjúra.
  • Nézd át az adott vállalat minden információs csatornáját: a weboldalt, a közösségi médiát, a szakmai blogokat és a kiadott közleményeket. Ezeken a helyeken számos fontos információt találhatsz. Ha szóba hozod, hogy utánanéztél ezeknek, akkor feltehetik a kérdést: „mi tetszik a weboldalon, és hogy látod a céget?” Ilyenkor azt is figyelik, hogy milyen információkat jegyeztél meg, és mik érdekelnek téged.
  • Ismerd, hogy milyen pozícióra jelentkeztél, és ott mik lesznek a feladataid. Habár az interjún az interjúztató el fogja mondani neked és valószínűleg az álláshirdetésben is szerepelt, nem árt, ha előre felkészülsz, nehogy nagy meglepetés érjen.
  • Nézd át az önéletrajzodat! Tudd, hogy hova mit írtál, ne akkor gondolkodj rajta, hogy mi hogyan volt éppen. Tegyél fel magadnak kérdéseket, például ha külső szemlélőként nézed az önéletrajzodat, mi hogy mutatna benne. Nem túl pozitív, ha 2-3 havonta új munkahelyet váltasz.
  • Gondold meg előre, hogy milyen kérdéseket kaphatsz az interjún, így előre fel tudsz készülni ezekből is, és nem érhet váratlanul semmi. Tehát nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy ne tudnál válaszolni egy kérdésre, esetleg sokat gondolkodsz, és teljesen mást mondasz ki, mint amit valójában szerettél volna.
  • Kérdezz te is! Pozitívan fogják venni, ha te is érdeklődsz az állás iránt. Ne az legyen az első kérdésed, hogy milyen a fizetés.

Az állásinterjú menete:

Megérkezel a helyszínre, megkeresed, hogy pontosan hova kell menned. Bemutatkozol az interjúztatónak, majd ő is bemutatkozik neked. Ezt követően mesél a cégről, és a pozícióról, melyre jelentkeztél. Kérdéseket tesz fel neked, itt tesztelik, hogy mennyire vagy spontán és rátermett. Ezt követően te is felteheted a kérdéseidet, ha eddig valamiről nem esett volna szó.

  • Az állásinterjún mindig legyél őszinte, adj pontos válaszokat, legyél pozitív. Ha az előző munkahelyed szóba jön, ne mondj róla rosszakat, mert itt arra kíváncsiak, hogy hogyan beszélsz az előző munkahelyedről, nem arra, hogy valójában milyen a cég.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük