Most elkészítjük az első részben szereplő bounty receptünk hozzávalóit!
Nézzük meg, hogy lehet mindezt nyers kókuszdióból elkészíteni?! Hisz ez lenne a lényeg!
A kókuszt először is megfúrjuk, kiöntjük és megisszuk a kókuszvizet, majd felbontjuk, megpucoljuk a gyümölcsöt. Ehhez találtok a lentebbi videó elején egy ügyes módszert egyszerűen bornyitóval és kővel, vagy használhattok kést is. Vagy ma már kapható kókusznyitó is (https://shop.jkh.hu/TK-Gyumolcs-es-zoldseg/TK-kokuszdio-nyito-8960615-p15019.html).
A kókusz héját lehet komposztba tenni vagy dísztárgynak, cserépnek stb. használni. A lényeg, hogy ne a szemétben végezze! 😉
Ha megpucoltuk a kókuszt, láthatjuk a fehér kókuszhúst (más néven koprának is hívják), amit ehetünk nyersen, vagy akár lereszelve, kiszáríthatjuk, aszalhatjuk, süthetjük. Máris van házi kókuszreszelékünk, kókuszchipsünk. Akár meg is őrölhetjük, hogy finom kókuszlisztet kapjunk. Vagy pelyhesíthetjük. Ezek szerintem az egyszerűbb eljárások közé tartoznak. 🙂
Hagyományos kókuszreszelők:
Mi minden volt eddig, amit más összetevő nélkül nyersen vagy picit szárítva elő is állítottunk már? A legfontosabbak: kókuszvíz, kókuszhús, kókuszreszelék. Hány recepthez is kell kókuszreszelék? 😊
A fentebbi videó második felében egy lehetséges kókusztejreceptet is találtok, amiből további termékek is készíthetők. Ezt se kell megvenni a boltban.
Ha már van kókusztejünk (glutén- és laktózmentes), lehet belőle különböző fermentált vagy nyers vegán növényi joghurtokat, tejszínt, tejfölt készíteni, amiket mind-mind felsoroltam az elején. Ezekhez most nem készültem recepttel. A szűrleményből lehet növényi sajtokat, sajtkrémeket készíteni, vagy kis édes kókuszos golyócskákat is.
Kókusztejből készül a hűtő hatására elváló kókuszzsír/kókuszolaj/kókuszvaj is.
A következőkben kell keresni még egy jó kókuszkrémreceptet, hogy elkészülhessen a bounty-nk.
Találtam két receptet is, ami tetszett. Az elsőhöz, Deák Tímea receptjéhez (Forrás: https://paleovital.hu/?p=12915) mindössze csak 2 összetevő kell, s már kész is lesz a kókuszkrém. Kell bele kókuszreszelék és kókuszzsír. Milyen jó, hogy már mindkettőt el tudjuk készíteni mi magunk is!! 🙂
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 evőkanál (kb. 5 dkg) kókuszzsír
Elkészítés:
- A reszeléket szárazon öntsd a gépbe és addig “aprítsd”, míg zsíros pacába nem kezd összeállni.
- Többször meg kell állni, kanállal megigazgatni a kókuszt, vagy megrázogatni gépestől, mindenestől.
- Majd adj hozzá két púpozott evőkanál kókuszzsírt.
- Kb. 2,5 dl kókuszkrém lett belőle, öntsd dobozba, és tedd hűtőbe.
- Krémekhez, fagyihoz lehet felhasználni.
A másodikhoz még hozzátesznek édesítőszert is, de lényegében ugyanaz.
https://mentesrecept.blog.hu/2018/01/24/kokusztej_kokuszkrem_hazilag
Végezetül a címben azért faragnék szerepel a korábbi faragtam helyett, mert még rám is vár az a szép nyugodt nyári nap, mikor ezt a buntyreceptet kókuszdióból kifaraghatom… 🙂
Egy kis kedvcsináló volt ez a bejegyzés, kísérletezzetek bátran!!
Rengeteg kókuszos receptet találhattok még ti is az interneten.
Szép napot kívánok mindnekinek!
Kiemelt kép forrása: https://img.farmforage.com/img/agro-2019/polezna-ili-vredna-kokosovaya-struzhka-2.jpg