PTE MIK

Szelektív hulladékgyűjtés, meg amit tudni érdemes róla

By hieglzso jan 22, 2024
Recyclable Trash with Plastic Glass Bottles and Papers

Az emberiség számára egyre nagyobb gondot jelent a háztartásokban felhalmozódó szemét tárolása és annak szelektálása. Fontos lenne, hogy a környezetvédelem érdekében lépjünk ennek tekintetében és figyeljünk oda a hulladékfelhasználásra. Az anyagok újrahasznosításához eleve kevesebb energia szükséges, mint a nyersanyagok kitermeléséhez, szállításához és feldolgozásához. Az újrahasznosítás lényege az, hogy a különböző anyagokat egymástól különválasztva tároljuk, majd ismét felhasználjuk.

A mi családunkban is kialakult a szelektív hulladékgyűjtés rutinja. Külön gyűjtjük a papírt, a műanyagot és az üveget, amit a megfelelő jelzésű konténerbe helyezünk. A saját kialakított rendszerünkbe már sikerült rutint szereznünk és bátorítani szeretnénk mindenkit, hogy kezdje el a szelektív hulladékgyűjtést! Az újrahasznosítás lehetősége mindannyiunk kezében ott van. A környezettudatos, fenntartható életmód kialakításához a legnehezebb az első lépés megtétele, utána már könnyedén vehetjük az akadályokat. Hogy csak egy pár apró változást említsek, érdemes például boltba járáskor mindig a saját  szatyrunkat magunkkal vinni és nem kérni vagy venni az üzletben, a számláinkat online kikérni, energiatakarékos égőt használni, a palackozott helyett csapvizet inni, mi nyomtatáskor a papír mindkét oldalára nyomtatunk vagy füzet helyett a telefonunkba jegyzetelünk.

A konyhában és a kertünkben keletkezett szerves hulladék legnagyobb része komposztálható. Érdemes a zöldségpucolás után megmaradt részeket, a banán, a narancs vagy épp a tojás héját külön gyűjteni, majd a kertünkben kialakított komposztálóba rakni, később ezzel tápanyagban dúsabbá tehetjük a talajt a veteményesünk számára. A papír és a kartondobozok szintén könnyedén újrahasznosíthatók. Az újságok, szórólapok, borítékok, irodai papírok kiválóan alkalmasak különféle tárgyak elkészítésére, vagy könyv- és újságnyomtatásra is felhasználhatók. A fa szintén egy olyan anyag, amit ezer és ezer módon hasznosíthatunk újra bútorok, különböző tárgyak vagy éppen fapadló formájában.

Az üveg az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag: számtalanszor újraolvasztható, így különféle üveg- és más tárgyak készítésére alkalmas. A fém konzervdobozok, üdítős fémdobozok is nagyon értékesek az újrahasznosítás szempontjából, ugyanis az alumínium teljes mértékben és végtelen alkalommal felhasználható. Gyártása azonban jelentős környezeti kockázattal és terheléssel jár, így itt különösképpen nagy hangsúly van az újrahasznosításon és az azt megelőző szelektív gyűjtésen, ami mindannyiunk közös felelőssége. A műanyag az egyik legkárosabb anyag, hiszen már az előállítása során is szennyez, aztán később a használata alatt is, és több mint 500 évre van szüksége, hogy lebomoljon. Sőt, a műanyag már az előállításához szükséges alapanyagok kinyerésekor is szennyez. A műanyagból a használatuk során olyan káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek az emberi szervezetre is ártalmasak.

 

Na de hogyan kell használni a különböző színű hulladékgyűjtő tartályokat és mit jelentenek a színek?

Kék tartály: A kék fedelű tartály a papír alapú hulladék gyűjtőhelye. Tehát ebbe kerülhetnek az újságok, a füzetek, a borítékok, a könyvek, a hullámpapírok, a csomagolópapírok és a kartondobozok.

Sárga tartály: A sárga fedelű gyűjtőedénybe a műanyag alapú hulladékot gyűjtsük. Tehát ebbe a tartályba dobjuk az üdítős és ásványvizes PET-palackokat, a háztartási flakonokat, a kozmetikai szerek flakonjait és azok kupakjait (lecsavarva), az otthonunkban előforduló tiszta fóliákat, szatyrokat. Idekerülnek a tejes-, tejfölös-, és joghurtospoharak is, de fontos, hogy kidobás előtt ezeket ki kell mosni. A műanyag flakonokat összelapítva kell az edénybe helyezni.

Szürke tartály: Ebbe kerül a fémhulladék.

Fehér tartály: A fehér gyűjtőbe dobhatjuk be a fehér üvegeket.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük