PTE MIK

Miért káros az energiaital-fogyasztás?

By hieglzso ápr 10, 2024

Hazánkban rengeteg fiatalt lehet megfigyelni, akik mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül szenvedélyesen fogyasztják ezeket a szereket. Én talán életemben egyszer ittam ehhez hasonló készítményt, az is elég rég volt, de úgy voltam vele, hogy nem vállalok semmi féle kockázatot az egészségem érdekében. Teljes mértékben az energiaitalfogyasztás ellen vagyok, ugyanis rengeteg cikket olvastam ezzel a témával kapcsolatban, valamint számos tudomány bizonyítja a káros hatását, ami nagy mértékben ronthatja egészségünket.

Sokan tényleg csak azért isszák, hogy leküzdjék a reggeli „kómás” állapotot, esetleg a reggeli mellé vagy munkába menet húznak le egy-egy dobozzal. Koffein tartalmának köszönhetően a kávét is tudja helyettesíteni. Azonban vannak, akik több dobozzal is megisznak egy nap, ami függőséghez vezethet, és egyeseknél beláthatatlan következményekkel járhat. Felturbózott íze ráadásul kívánatossá teszi az emberek számára minél többet és többet akarnak belőle. A kormány be akarja tiltani, hogy a 18 év alatti korosztály nehezebben juthasson hozzájuk, azonban teljesen mindegy, milyen korban járunk, nem ajánlott a fogyasztása! Ebben a blogban összegyűjtöttem pár tudnivalót az energiaitalok káros hatásairól.

Az energiaitalokban található koffein önmagában is veszélyes, a túlzott fogyasztás ugyanis hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A túl sok koffeintől egész napra gyorsabb lesz a pulzus, ha naponta fogyasztja valaki ezeket a szereket, szinte soha nem térhet vissza a nyugalmi állapotba a szívfrekvencia. Minden nap ezt nem lehet egészségkárosodás nélkül csinálni, borítékolhatóak a szív-, és érrendszeri problémák.

A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. Mindezeken túl a koffein fokozza a szív- és veseműködést, így lehetséges az, hogy kávézás után sokkal gyakoribb a vizelési inger.

Ezekben a folyadékokban azonban nem csak koffein, hanem számos egyéb összetevő is található. A taurin egy aminosav, amely befolyásolja a szervezet anyagcseréjét és az energiaháztartását, így frissítő hatása van. A fizikai erőnlétet azzal fokozza, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. A koffeinnel összeadódva egymás hatását erősítik, ám ez még mindig nem minden. Sok energiaital tartalmaz ginzenget, ami növényi eredetű összetevő és szintén élénkítő hatása van

Ha mindez a káros hatás nem volna elég, az energiaitalok alkohollal való fogyasztásával még többet tehetünk szervezetünk romlása érdekében. A felfokozott állapot, a buli, és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit.

Fotó: Unsplash.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük