A félév zárásaképp ünnepelni kellett, hiszen a nyakunkon a karácsony. Így kolimódra kialakult az ünneplés: kaja, pia, olimpia. Mégis a kedvencem az volt, amikor a konyhánk mellett elhaladva megcsapott a mézeskalács illata. Mosolyogtam, mert tudtam, itt a karácsony. Aztán látom, ahogy kolistársaim serényen mézeskalácsot sütnek. Tudjátok, a kolis élet szerény körülményeket kínál, így nincs határa a kreativitásnak. A mézeskalács jó dolog, de a tésztát ki kell nyújtani. Sodrófa és nyújtódeszka nincsen a koliban, ezért előkerültek a borosüvegek és a termoszok, amelyek tökéletes henger formájuknak hála, alkalmasak lettek a mézeskalács tésztájának kinyújtására.
A megúszós módszereknél volt ott más is:
– Zsírpapír!
– Óhh, az nincsen. De van más! Egy csomó építész a szinten!
– Futás, szaladás, rohanás! Kell más alternatív megoldás! Építészek, gyertek elő! Mitek van, ami nekünk nincsen? És a zsírpapír helyett tökéletes lészen?
– Hát persze! Csapok a fejemre! Skiccpausz!
És ott hirtelen megoldódott minden, elkészültek a mézeskalácsok, másnapra csak a dekorálás volt hátra.
…Aztán másnap a szobám előtt elhaladva az asztalnál ültek a fiúk, szorgos kezeikkel díszítették a mézeskalácsokat, majd a szemem sarkából meglátom, ahogyan építésztársam a házikóját dekorálja. Mosoly szétterül az arcomon, ilyen az építész élet, sosem lehet pihenni. Ha éppen nem a suliba kell valami makett, akkor is készül valami, házat formáló apróság, bár ezt meg lehet enni.
Finom receptekből sosem elég, és bár nekem nem volt időm mézeskalácsokat készíteni, azért sokfélét végigkóstoltam. Jobbnál jobbak voltak, de egy volt igazán omlós és a top kedvencem. Ennek receptjét nektek is megszereztem, csipegessetek belőle, és garantálom, hogyha kipróbáljátok, ezentúl csak így készítitek majd!
Finom, puha és sokáig eláll! Íme a recept:
1 kg liszt
50 dkg porcukor
20 dkg méz
6 tojás
egy citrom reszelt héja
egy kávéskanál őrölt fahéj
egy kávéskanál őrölt szegfűszeg
egy kávéskanál szódabikarbóna
diót is tehetsz a tetejére – opcionális
Az összevalókat összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük egy éjszakát pihenni. Másnap kinyújtjuk a tésztát, formákra szaggatjuk, felvert tojással megkenjük. Ezt követően 150-180 fokon 10 perc alatt aranybarnára megsütjük. Utána dobozokban tároljuk, hogy hosszan megmaradjon a puhasága.