PTE MIK

Jogosítványszerzés iskola és munka mellett – néhány dologra figyelni kell!  

By novreczkyflora máj 3, 2023

 

Minél többet járunk mostanában a városban, mivel így tavasszal feltűnők, egyre inkább kiszúrjuk a tanulóvezetőket a fogalomban. Ezzel együtt előjön az az érzés, hogy mennyire jó lenne a tanulóvezető helyében lenni, én is szeretnék vezetni! De tulajdonképpen mennyi idő megcsinálni egy jogosítványt, úgy, hogy közben más elfoglaltságod is van? Személyes beszámoló következik.

„Számomra nem volt egy év se megcsinálni. A szüleim miatt muszáj volt, mert külföldön dolgoztak, fuvarozgatni meg nem tudtak, úgyhogy S.O.S. helyzet volt. Érettségi mellett egyenesen megterhelőnek éreztem még erre is figyelni, viszont tudtam, hogy kelleni fog, így a maximum figyelmet szenteltem mindenre is – ezért lett meg elsőre is, viszont az írásbeli vizsgán könnyen el lehet vérezni pár ponton.” (Laura)

 

„Pontosan egy év volt, mire leraktam a jogosítványt. Az elméleti résszel sokat szórakoztam, viszont amikor nekiálltam a vezetésnek, azon kívül nem létezett más az életemben. Hatalmas boldogsággal és jó érzéssel töltött el, hogy a volán mögött ülhetek, már tervezgettem a nyarat, hogy a barátaimmal hova megyünk kocsikázni. Az sem lombozott le, hogy az elméletim csak másodjára lett meg, fájdalmasan kevés ponttal csúsztam le. Fontos, hogy olyan oktatót válasszon az ember magának, akivel meg tudjátok egymást érteni, anélkül csak szenvedni fogsz.” (Kriszti)

 

Az KRESZ nagyon könnyen elkezdhető, nem kell hozzá előzetes tudás – mindegyik autósiskolában ugyanazt az alapvető dolgokat tanulják a diákok, nincsen különbség. Be kell iratkozni egy autósiskolába, ahol majd elmondják a jogosítványszerzés főbb meneteit:
–     elvégezni az elméleti feladatokat

  • letenni az elméleti vizsgát
  • elsősegély-tanfolyamot elvégezni
  • orvosi alkalmassági igazolást szerezni
  • részt venni a gyakorlati órákon
  • letenni a gyakorlati vizsgát.
forrás: www.pixabay.hu

 

„Nekem először az elsősegély-tanfolyamon csúszott el az egész. Ott kezdődött, hogy emelt érettségire tanultam, majd másnap késve keltem fel, és tudtam, hogy sietnem kell, így nem tudtam átolvasni még a fontosabb dolgokat. Ott rontottam el, hogy nem emlékeztem a folyamatra, hogyan kell újraéleszteni. Másodjára már jobban odafigyeltem.” (Zsolti)

 

Amire érdemes felkészülni, hogy egy kisebb vagyonba kerül manapság, hogy az ember jogosítványt szerezzen. Az úgynevezett E-Titán és a hozzá járó elméleti anyagok 22–25.000, míg a vizsgára való jelentkezés 4–6000, egy óra pedig 5–7000 forint közé esik.

„Az érettségi mellett ez volt az egyik nagyobb szabású projektem, hogy megszerezzem a jogsit. A szüleim segítettek benne, mert a munkából befolyó pénzből nem tudtam volna az egészet fedezni, ez egy hosszabb folyamatos történet volt számunkra.” (Samu)

 

Összességében nem megterhelő vagy nehéz más elfoglaltságok mellett elvégezni a jogosítványhoz vezető tanfolyamot, viszont érdemes odafigyelni, hiszen kis dolgokon elcsúszhat az ember, bár azért nem mindig saját hibájából.

„Megcsináltam az elméleti feladatokat, viszont a tanulásra fordított, rögzített óráim száma nem ment feljebb (5 óra a minimum, az alatt nem teljesítheted az elméletet). Bementem az autósiskolámhoz, ahol átirányítottak egy másik ügykezelőhöz, aki adott egy telefonszámot, hogy hívjam fel őket. Miután felvették, adtak nekem egy e-mail-címet, hogy oda írhatok, ha panaszom van. Csupán 20 napig szerelték az E-Titánomat de végül tudtam igazolni, hogy kellő óraszámot fordítottam az elmélet tanulására.” ( Flóra)

 

A jogosítványszerzés nem egy olcsó mulatság – elsősorban ezért kerestem munkahelyet, hogy finanszírozni tudjam -, érdemes ezzel is kalkulálni, ha vezetni készülsz. Elsősorban az online tanfolyamot ajánlom, így bármikor – 180 napon belül ugyebár – teljesítheted a modulokat, nem vagy időhöz kötve, és az egyes tananyagokat bármikor újra le tudod  játszani .

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük