PTE MIK

Illemkalauz: ajándékot nem illik továbbajándékozni

By novreczkyflora márc 28, 2023

 

Sok mindennel tisztában vagyunk az illemet tekintve, kinyitjuk az ajtót a hölgyek előtt, a helyünkre engedjük az időseket, nem tolakszunk be a sorba. Viszont mi van azokkal az illemszabályokkal, amik különleges eseményekre szólnak? Hogyan megyek be egy sorba a moziban? Egy esküvőre mit illik vinni, hogyan kell öltözni, vagy kinek szabad gratulálni? Cikksorozatomban ezekre kaphatunk majd válaszokat, de ma az ajándékozás és annak etikettjével foglalkozunk.

 

Az ajándékozás menete nem is olyan egyszerű, országonként, nemzetenként változhat. Ha nem ismerjük vagy nem vagyunk ismertek a kultúrában, akkor inkább ne fogadjunk el semmit. Mindig az érkező nyújtja át először a csomagot, és csak utána szabad viszonozni a gesztust.
Három fajta ajándékot vagy ajándékozási stílust különböztethetünk meg:

 • Állami ajándék
  •  előre egyeztetik, mindkét fél tud róla
  • az érkező országból érkezett különlegességeket szokás ajándékba adni (pl. hungarikumok)
 • Figyelmességi ajándék
  • jelképes
  • csekély, nem nagy gesztussal jövő
  • az ajándékozóra és jellemére emlékeztető jellegű
 • Lekötelező ajándék
  • elutasítható ajándékà megvesztegetésnek hihető
  • vámszabályi tilalom alá eső cikkek nem adhatók tovább ajándékként, mint például: pénz, értékpapír, élelmiszer, ruházati cikkek, kozmetikai szerek – ezek alól kivételt jelentenek a sajátos nemzeti termékek, külön csomagolással megjelenítve

 

forrás: www.pixabay.com

Mindig a legfontosabb, hogy nem magunknak vásárolunk ajándékot. Minden esetben a másik ízlését, az alkalmat és a kapcsolat jellegét érdemes figyelembe venni. Ha találunk valami olyat, ami nekünk tetszik, és szinte magunkénak érezzük, inkább hagyjuk ott, vagy saját részre vásároljuk meg, hiszen ki fogjuk nézni a másik kezéből.
Az ajándékozás alapja a figyelmesség, főleg, ha személyre szóló ajándékot készítünk/szerzünk be. Példának felhozható, ha valaki nem fogyaszt alkoholt, nem illik bort vagy bármilyen szeszes italt ajándékba vinni, ugyanez vonatkozik a különböző fajta giccses kiegészítőkre. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az illetőhöz hű ajándékot adhassunk!

Az esetek nagy részében inkább a gesztuson, a gondolaton van a hangsúly, mint magán az ajándékon. Kibontása is külön szabályt igényel: az ajándékozó előtt érdemes kinyitni, illik azonnal kicsomagolni. Lehetőleg személyesen adjuk át az ajándékot, ha nem sikerül, mindenképpen írjunk/küldessünk hozzá egy üzenetet, jelezvén, hogy gondolunk a másikra.
Ha valahová megyünk, mondjuk családos helyre, mind a szülőknek, mind a gyerekeknek illik kedveskedni valamilyen kis ajándékkal. Ha netalántán csokoládét, egyéb édességet terveztünk volna, érdemes beszélni előtte a szülővel, nehogy kellemetlen szituáció kerekedjen ki belőle.

Egyik aranyszabály, amit sokan elvétenek: ajándékot nem szokás továbbajándékozni. Ha mégis előfordul, mindenképpen emlékezzünk arra, kitől kaptuk – véletlenül se kerüljön vissza a feladójának.

Az ajándékozás egy átlagos, mindennapi cselekedetnek minősül, amit ha mesterien tudunk művelni, általa számos értékes emberi és munkakapcsolatra tehetünk szert.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük