PTE MIK

Alvásnehézségek, szorongás, no kommunikáció – ezt teszi velünk a közösségi média

By kovacskitti nov 1, 2023

Napjainkban és az idő előrehaladtával egyre jellemzőbb lesz a mobiltelefon, az internet és a szociális média használata, melynek nem csak pozitív oldala van. A fiatalabb korosztály már egyre korábban kezdi el használni a szociális médiát, de a szülői felügyelet, illetve az alkalmazások korlátozása nélkül akár veszélybe is kerülhet.

Eleinte a hírekről újságokból, majd a rádióból, televízióból tájékozódhattunk, az utóbbi időben már akár a telefonunkon is elolvashatjuk a legfrissebb történéseket. Ennek a legnagyobb hátránya, hogy olyan információkat és híreket is kaphatunk, amelyek nem valósak és hamis a tartalmuk. Az idősebb korosztály hajlamosabb mindent elhinni, amit a közösségi oldalakon írnak vagy megosztanak.

A gyerekek nagyobb veszélyben vannak?

Nos, erre a válasz: igen!

A kisebb gyerekek, beleértve már az óvodás korosztályt is, egyre gyakrabban és egyre több időre veszik a kezükbe a mobiltelefont, szülői felügyelet nélkül. Előfordulnak olyan esetek is, amikor olyan oldalakra tévednek, amelyek nem nekik való tartalmat hordoznak, de az is megeshet, hogy egy ártalmatlan gyerekeknek szánt telefonos játékot megszakít egy felnőtt tartalmú reklám. A gyermekek online világban való eligazodása érdekében elengedhetetlen a megfelelő felvilágosítás és az oktatás. A szülők dolga, hogy a saját eszközükön korlátozzák az olyan tartalmakat és alkalmazásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a gyermekekre.

Ismert az online zaklatás is, ami legtöbbször az iskoláskorú gyermekeket érinti, Több formája is jelen van a közösségekben és az interneten is, mint például a pletykák terjesztése, a megszégyenítés egy közösség előtt, a fenyegetés, a kicsúfolás, a kiközösítés és a szóbeli, valamint fizikai támadások.

A felnőttekkel mit tesz a közösségi média?

 A felnőttek körében több a veszély, mint a gyerekeknél. Idesorolható a függőség kialakulása, a negatív hatások az önértékelésre és a mentális egészségre, illetve a kommunikációs nehézségek is.

A hírfolyamokat úgy alakítják ki, hogy soha ne legyen vége, és egy „végtelen görgetés” funkciót hozzon létre, ezáltal a használója elfeledkezik magáról, és több ideig görgeti, mint amennyit valójában szeretett volna. Ehhez segítséget nyújtanak a személyre szabott posztok és a sütik által generált reklámok, melyek biztosan érdekelhetik a felhasználót. Rengeteg haszontalan időt töltünk a képernyő előtt, amelyet akár hasznosan is tölthetnénk.

Egyre több, és már szinte csak olyan képekkel találkozhatunk, amik nem a valóságot mutatják. Számos filter és szerkesztés után mindenki tud magának olyan külsőt varázsolni, amilyen valójában szeretne lenni. Mindenki a tökéletességre törekszik, sikert és boldogságot mutatnak, ami azonban nem valós. Ehhez kapcsolódóan több kutatás is kimutatta, hogy a szociális média használata kapcsolatba hozható a szorongás és a stressz növekedésével, melyek idővel hozzájárulnak a mentális egészség problémáihoz.

Romolhat az alvás minősége és mennyisége is, amennyiben éjszaka túl későn is aktívan használatban van a telefon, és felkavaró vagy figyelemfelkeltő tartalmat fogyasztott a felhasználó elalvás előtt.

A túlzott internethasználat miatt az emberek láthatóan elkezdték csökkenteni a személyes kommunikációt. Manapság a fiatalok is csak telefonon kommunikálnak egymással, úgy, hogy egymás mellett ülnek. Ez nagyon elkeserítő a mai társadalom szempontjából.

Az interneten már minden személyes adatunk megtalálható: orvosi beutalók, fontos és hivatalos levelek e-mail formában, bankkártyaadatok és minden fiókhoz kapcsolódó jelszó. Minden szociálismédia-platform gyűjti a felhasználóról készült adatokat és a felhasználó szokásait. A felhasználók nem eléggé tudatosak az adatok védelme szempontjából, és ezzel veszélyeztethetik a magánéletüket. Érdemes időnként biztonsági másolatot készíteni a fontosabb adatokról, fényképekről, és 1-2 havonta minden platformon jelszót változtatni.

Fontos, hogy minden embernek más-más szokásai vannak a szociálismédia-használatnál, de a kulcs az, hogy legyenek tudatosak, őrizzék meg az egyensúlyt a digitális és a valós élet között, hogy könnyebben elkerüljék a mérgező hatásokat. Az online tevékenységek időszakos felülvizsgálata hozzájárulhat a pozitívabb szociálismédia-élményhez.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük