PTE MIK

4/3. Kortárs hazai kapszulaépítészet

By Sánta Dóra júl 5, 2021

Előző cikkemben a kortárs nemzetközi példákból szemezgettem, ahol konklúzióként megfogalmazódott, hogyan helyezhető vissza az ember a természetbe egy bérelhető kapszulaotthon segítségével. Ennek a mikrootthonnak az alapja az ágy, amit ha kiemelünk önálló elemként és egymás mellé sorolunk, megkapjuk a kapszulakakásokat, melyek olcsóságuk és praktikusságuk miatt a Booking-on is egyre jobban terjednek. Ugyan ez a módszer itthon még nem terjedt el, de talán idővel nálunk is teret hódít. Na de milyen trendek vannak jelen a hazai építészeti gondolkodásban? Ebből a cikkből megtudhatod!

Városi nomád lakás

Építész tervezők: Máté Tamás és Vass-Eysen Áron

A projekt éve: 2016

Hogyan tudna működni belvárosi környezetben egy kapszulalakás? Erre a kérdésre hozott választ a Bivak Építészstúdió. A 20 m2-es Nomád lakásnak keresztelt példa egy érdekes megoldás és figyelemfelhívás a belvárosi lakások problémájára, elsősorban az árra. Ez a kapszula egy olcsóbban megvásárolható és bérelhető opciót kínál azoknak, akik a belvárosban szeretnének élni elérhetőbb áron. A mobilházikó a „nagyvárosok tetőzónájában, egy nyugodt, rejtett, szokatlan környezetben” helyezkedne el, a város kívülállójaként, ráépülve az adott tetőfelületekre, a kulturális centrumban, nomád körülmények között. Olcsón megvalósítható, egyszerűen megépíthető a könnyen előregyártott fa-panelszerkezetnek köszönhetően, és emberi erővel, költséghatékonyan a helyszínre szállítható; mobilitása miatt áthelyezése ugyancsak nem igényel különösebb erőfeszítést.

A 21. századi környezettudatosság szellemében épül, megújuló anyagokat használ, újrafelhasználható alapanyagokat, akár energiatermelés szempontjából is hasznosíthatókat. A város kihasználatlan zónáját célozza meg ez a lakóbútor, új műfajt teremt a bútor és az épületbővítés határterületén, egyfajta parazitaépületként csatlakozva a már kiépített infrastruktúrára, emellett alternatív energiaforrásokat beemelve, mint például a napelem és a napkollektor.

Ez az alternatív lak új lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon, társasházakkal kooperálhat, applikáción keresztül bérelhető, gyakorlatilag egy mini nomád airbnb tetőtéri kilátással. A belvárosban megüresedett lakásokat nagy számban hasznosítják rövidtávú lakáskiadás céljából is, ezzel a nomád lakással ennek az olcsóbb verzióját lehetne megvalósítani, ugyanakkor a hosszú távú lakáskiadás anyagi problémájára is felhívja a figyelmet árbarát kialakításával. Elsősorban lakófunkcióval bír, de kilátó-pihenőbútor, szauna, diákszálló és sok más funkció is elképzelhető bele.

Különösen jó ötletnek tartom ennél a projektnél a lakótömbök tetőtérkilátásra való figyelemfelhívását — esetleges elszórt beépítését ilyen kapszulákkal —, mert amíg általában a lakótömb bérlőinek nincs szabad feljárásuk a tetőre, csak a legfelső emeleti lakosoknak, így az megnyílhatna és lehetőséget biztosítana mindenki számára, aki szeretné megszemlélni a kilátást. Továbbgondolva akár egy közösségi tér is létrejöhet fent, ami a lakókat közelebb hozhatja egymáshoz, tényleges lakóközösséget alakíthat ki, mint például egy kollégiumi tető, ami a fiatalok gyülekezőhelyeként tud szolgálni. Belvárosi rohanó életünkben gyakran nem is tudjuk, hogy kikkel lakunk egy épületben, a tetőtér hasznosítása véleményem szerint elősegítené a közösségszervezést. Még szociális projektként is felfogható, ahol a területet akár lakókapszulákkal, akár közösségépítő funkciókkal – mint például növénytermesztés – is meg lehetne tölteni. A lakótömbök tetőtérhasznosításában sok lehetőség rejlik és úgy gondolom, hogy amikor a jövő lakásán gondolkodunk, akkor nem hanyagolható el a közösségépítés funkciója sem.

Hétvégi kabin és privát munkaállomás

Építésztervező-iroda: HelloWood Kft.

A projektek éve: 2020

A HelloWood építésziroda nemrég alkotta meg a Kabinka és a Workstation Cabin nevű könnyű-szerkezetes kabinjait, amiket a kortárs kapszula-építészet érdekes példái-ként említek meg ebben a bejegyzésben. Mindkettő projektre jellemző, hogy kompakt, ugyanakkor sokoldalú teret hoztak létre a kabinokban, megfizethető áron. Az elmúlt években egyre jobban kezd elterjedni világszerte a „tiny house” mozgalom, ami a fenntartható életet, az egyszerű és kompakt életmódot helyezi előtérbe, az emberek igényeire szabva, összekapcsolva a természettel és beépítve azt a mindennapokba. Magyarországon is elindult ez a mozgalom pár éve, hazai berkeken belül ez a két példa is ezt a szemléletmódot prezentálja.

A Kabinka akár egy hétvégi menedékhelyként, akár egy kert végébe helyezett munkaállomásként is tud funkcionálni. 12-20 m2 között kapható négy méretben, található benne konyhasarok, íróasztal, kanapé és tűzhely is. A tervezés kialakítása során a minőségi térkialakításon volt a hangsúly, egy olyan minimalista otthon létrehozásán, ahol a tervezők elsősorban a tavasztól-őszig való működést tűzték ki  célul.

A Workstation Cabin(jobbra) egy mindössze 8 m2-es, kert végében elhelyezhető, hő- és hangszigetelt munkaállomásként képes funkcionálni, ahol akár tárgyalásokat is le lehet bonyolítani, és hatalmas ablakfelületein keresztül elegendő természetes fényt enged be. Ennek az újszerű dolgozószobának a megléte ebben a covidos időszakban különösen időszerű, amikor mindenkinek otthonról kell dolgoznia és nem minden háztartásban biztosított a dolgozószoba mint külön helyiség. Továbbá a kertben lévő pihenőkapszula sportolás céljából használt kabinként is tud funkcionálni, vagy egyéni igényekre szabva akár vendégszobaként is használható. A padba épített légkondicionáló segítségével a nyári hőségben is szabadon élvezhető a tér, elektromos aljzat segítségével tölthetők az okos eszközök és wifikapcsolatra is van lehetőség.

Mindkét kabin környezetbarát megoldással és hagyományos technológiával készült, hagyományos anyagokat alkalmaztak hozzájuk. A projektek a fenntartható jövőt helyezik előtérbe, ami az alacsony energiafogyasztásban is megmutatkozik. A hangsúly a környezetre és a benne lévő ember kapcsolatára helyeződik, elgondolkodtat azon, hogy számunkra mi is a legfontosabb.

Úgy gondolom, hogy mindkét példát érdemes tovább boncolgatni, felmérni azt, hogy mire van igénye az egyénnek a jövőben és ezek az igények hogyan egyeztethetők össze a környezetbarát szemléletmóddal. Ennél is, mint a Nomád lakás példámnál az ember áll a fókuszban, amíg az előző példámnál a belvárosi környezetben való élet került előtérbe, addig ennél egy lépéssel távolabbra mentünk és a kertes házakat vettük górcső alá. Egy következő kizoomolással a mostanit követő záró cikkemet a jövő kérdéseinek elemzésével fogom folytatni, és mozgalmakat kiragadva szemléltetem azt, hogy szerintem mi a lehetséges jövőkép az én generációm számára.

Források:

https://www.bivak.io/cases

https://epiteszforum.hu/lakokapszula-a-varos-tetejen

https://hellowood.eu/project/affordable-design-cabin-workstation

https://hellowood.eu/project/workstation-cabin

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük