Imádom a kókuszdiót, amióta egyszer a spanyol tengerparton volt szerencsém megízlelni frissen áztatva a nyers kókuszhúst.
Forrás: https://kertlap.hu/wp-content/uploads/kokuszdio.jpg
Imádom a bounty-t, az egyik kedvenc csokoládém, mondhatni a legtöbbször ezt eszem.
Arra gondoltam, hogy mostantól inkább magam készítem el. Tartsatok velem kedvetekre!!
A célom az, hogy mindent, amit megeszek, el tudjak készíteni magamnak a természetben vagy a veteményesemben megtalálható alapanyagokból, önellátóan. Így egész kókuszdiókból szerettem volna elkészíteni a bounty-kat és a kókuszos hozzávalóit is.
Ha magad készíted nyers alapanyagokból, és nem csak egyszerűen egymás után dobálod bele a kosaradba a boltban a kész csokoládékat, valószínűleg kevesebbet is fogyasztasz belőle, tudatosabban étkezel. Mindezt egészségesebb, táplálóbb, és természetesebb formában.
Tudom, ezzel viszont megtöröm az arravaló törekvésemet, hogy
mindig szezonális, helyi termékeket fogyasszak, mivel a kókuszdió sajnos nálunk nem terem meg. De mindenkinek lehet egy kedvence… és jobb, ha elkészítem, mintha a boltban veszem meg. Aztán idővel lehet, le is mondok róla, vagy a fenntarthatóság jegyében magamnak termesztem, fóliázva.
Az is lényeges, hogy tényleg szőröstül-bőröstül felhasználjuk a természet adta élelmeket, ahogy régen is például a leölt állatot teljesen feldolgozták. Így teszek most én is a kókuszdióimmal.
Forrás: https://hatterkeptar.hu/hatterkep_kepek_mobil/kokuszdio-palma-gyumolcs-hatterkep-8646.jpg
A nyers, egész kókuszdióból annyi minden készíthető.
Legyen akár szó: kókusztejről vagy növényi joghurtról, tejszínről, tejfölről, vajról, sajtkrémekről és sajtokról, nem is beszélve a kókuszreszelékről, kókuszchipsről, -pehelyről és -lisztről, vagy éppenséggel a kókuszkrémről és a kókuszzsírról. Kókuszos kozmetikumok, masszázsolajok is készíthetők.
Források: http://masszazs-kepzes.hu/wp-content/uploads/2019/11/kep3.jpg https://edesvizkiado.hu/wp-content/uploads/2015/12/kokusz_super-300×213.jpg https://bulkshop.cdn.shoprenter.hu/custom/bulkshop/image/cache/w327h309q80np1/ckeditor/kokusztej_recept_bulkshop_327b.jpg?v=null.1586253703
Forrás: https://playgrowned.com/wp-content/uploads/2019/04/coconut-inner–300×196.jpg
Ahogy korábban említettem, akár önmagában is szőröstül-bőröstül felfalható. Nyersen, felbontás után minden további feldolgozás nélkül azonnal fogyaszthatjuk a kókusz húsát, vizét. Tápláló és finom! 😋
A kókuszrost pedig remek táptalajat biztosít a mikrozöldségeknek. https://playgrowned.com/kokusz-az-idealis-termesztokozeg/
Következhet a várva várt Bounty recept:
Hozzávalók
- 250 g kókuszreszelék
- 3-4 ek. xilit->helyettesítsük természetes anyaggal! *
- 1 csipetnyi só
- 200 g kókuszkrém
- 1 tk. vaníliaaroma->ezt is magam készítem el* *
- 250 g étcsokoládé->idővel csokoládét is szeretnék megtanulni készíteni
* Én mézzel szoktam édesíteni, de jelen esetben a kókuszcukrot célravezetőbbnek találom, hisz azt mondtam, hogy használjuk fel a kókuszt teljes egészében. A kókuszcukorról: https://www.nosalty.hu/alapanyag/kokuszcukor
* * Forrás: https://www.mindenmentes.hu/2012/10/vaniliaesszencia-vaniliakivonat-hazilag
Elkészítése
A kókuszreszeléket, a mézet, a sót és a kókuszkrémet elturmixoljuk, hogy elkeveredjen és összeálljon a massza. Hozzáöntjük a vaníliaaromát és újra elkavarjuk. Megformázzuk a kis bounty-kat. És 30 percet hűtjük őket.
A megolvasztott étcsokoládéban megforgatjuk a hideg bounty-kat, hogy mindenhol éppen csokisak legyenek. Majd egy rácsra rakva hagyjuk lecsepegni őket. Késsel mintát készítünk a tetejére.
Hűtjük 1-2 órán át. Végül jóízűen fogyasztjuk. 😋
A következő bejegyzésben megnézzük, hogyan is lehet mindezen hozzávalókat és azokból a bounty-nkat elkészítenünk nyers kókuszdióból?! Maradjatok velem!
De előtte még gyorsan átfutjuk a kókuszdió kiválasztási szempontjait, így aki szeretne, legközelebbre egészséges, fiatal kókuszdióval is készülhet.
Fontos, hogy a kókusz teljes felülete ép legyen! Ne legyenek rajta repedések, sérülések, foltok és penész se. Fontos még, hogyha megrázod, halld, ahogy a kókuszvíz mozog benne (ekkor fiatal, egészséges). A rajta található 3 pötty is ép, és főleg száraz legyen. Az egyik picit puhább lehet, mint a másik kettő (ezt majd a nyitásakor ki is használjuk).
Szép napokat kívánok addig is!
Kiemelt kép forrása: https://img.farmforage.com/img/agro-2019/polezna-ili-vredna-kokosovaya-struzhka-2.jpg